Ön érzi, mi látjuk...
 • upload/201722884635T_segit2.jpg
 • upload/201631092436nogyogyaszat.jpg
 • upload/2016310967kismama_tavasz.jpg
 • upload/20159101204borgyogy1.jpg
 • upload/2012720102854slider1.gif
 • upload/2012724104727family.gif
 • upload/201291992831katved_header.png

Táplálék allergének

Táplálékallergia (orvosilexikon.hu)

Táplálékallergiáról akkor beszélünk, ha az adott táplálék (vagy táplálék-összetevő) allergénként viselkedik, és immunreakciót indít el. 
A táplálék intolerancia az allergia tüneteivel teljesen megegyező, de az immunrendszer közreműködése nélkül kialakuló betegség.

Csaknem valamennyi élelmiszer kiválthat allergiát. Leggyakoribb táplálékallergia-okozók: tej, tojás, szója, földimogyoró, dió, gabonafélék, hüvelyesek, hal, rák, kagyló, citrusfélék, gyümölcsök, zeller, paradicsom. A táplálékallergia tünetei nem ételspecifikusak, ami azt jelenti, hogy ugyanolyan tüneteket többféle étel is kiválthat. A tünetek lehetnek nagyon diszkrétek, máskor halmozottan fordulnak elő. Jelentkezhetnek mind heveny, mind krónikus formában, különböző súlyosságúak lehetnek, és a korral változhatnak mind a súlyosság, mind a szervi lokalizáció tekintetében.

A táplálékallergia diagnózisának felállítása mindenkor orvosi feladat, melyben az orvos és a dietetikus szoros együttműködése szükséges, a beteg részéről pedig türelemre és bizalomra van szükség. A tüneteket kiváltó allergének és intoleranciafaktorok elkerülését csak az allergénmentes élelmiszerek megbízható nyilvántartása teszi lehetővé. A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank évente kiadja a 9 leggyakoribb allergén-komponenstől mentes élelmiszerek listáját.

Vizsgálatok

Lehetnek provokációs tesztek és vérvizsgálatok. Az itt olvasható információk nem teljes körűek, részben vagy egészben a szakirodalomban és az interneten is fellelhetők. Sosem helyettesítik az orvosi konzultációt, ezen leírások ismerete nem oldja meg az Önök problémáit és semmilyen autodidakta kezelés elvégzésénél nem hivatkozhatók.

Prick teszttel végzett allergia vizsgálatok

 Az allergia vizsgálat alapmódszere, mert azonnali allergiás reakciót igazolhatunk vele. Az allergént az alkar bőrére csepegtetve vörösödést, duzzanatot várunk, ez bizonyítja az adott allergénre az allergia meglétét. Az eltelt idő nem több, mint 10-20 perc.

A vizsgálat során minimális (felületi hámréteg) bőrkarcolás történik, az eljárás tehát minimális fájdalommal jár csupán. A vizsgálat nem végezhető el, ha a beteg bőre test szerte ekcémás, kiütéses. Az eredmény leolvasása után a bőrt megtisztítjuk és a tüneteket helyileg kezeljük.

 Prick teszttel végezhető allergia vizsgálat:

 • légúti allergénekre (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
 • bizonyos fajta táplálék allergénekre (búza, tej, tojás, stb.)

 Vérből végzett allergia vizsgálat

 A vérből az allergén-specifikus ellenanyagok mennyiségét mérjük (IgE/IgG), mert ezek az allergénnel kapcsolatba lépnek. A vérből végzett allergia vizsgálat eddig is rendelkezésre állt rendelőnkben, csak eddig nem tudtunk szakorvosi konzultációt biztosítani Önöknek. Ez Unger Erika doktornővel megváltozott. Ez a vizsgálat bármikor elvégezhető. Az eredményeket orvosi vizit keretében átbeszéljük, a szakorvos a kezelést is be tudja állítani.

 Vérből végezhető allergia vizsgálat:

 • légúti allergénekre (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
 • táplálék allergénekre (búza, tej, tojás, stb.)
 • rovarmérgekre (méh, darázs)

Ezeket akkor javasoljuk, ha esetleg nem értékelhető bőrteszt vagy éppen nem javasolt, például:

 • A beteg súlyos ekcémában vagy egyéb bőrbetegségben szenved
 • A beteg súlyos asztmában szenved, vagy rossz az általános állapota, például szívbetegsége van
 • A kórtörténet szerint súlyos allergiás reakció következhet be a bőrteszt során
 • A beteg nem tolerálja a tűszúrásokat vagy felületi karcolásokat a bőrén
 • Olyan gyógyszerek szedése, melyek befolyásolják az eredményt, mint az antidepresszánsok vagy az antihisztaminok egyes típusai, esetleg szteroidok

A vérből végzett allergiatesztek eredményét az immunterápia hatékonyságának nyomon követésére is tudjuk használni.  

Vérből végzett komponens alapú allergia vizsgálat

 A komponens alapú diagnosztika segítségével az ételallergia korlátozásai átrendeződnek, lehetnek enyhébbek is, megengedőek is, de azt is megmutatja, hogy egyes esetekben mennyire súlyos reakciók léphetnek fel, így az odafigyelés mennyire fontos ezek után is. Az általános allergia diagnosztikában csak a fehérjék összességét vizsgáljuk, de az egyes összetevőket már nem. A kezelés ezáltal általános lesz, a tiltás is általános lesz, nem tudunk egyéni szabályokat felállítani. Ezen segít a komponens alapú allergia vizsgálat, mely csak az utóbbi években vált elérhetővé. Kimondani azt, hogy valaki allergiás a tehéntejre ugyan lehet igaz, de talán túl nagy csoportot zártunk ki ezzel. Ez a speciális vérvizsgálat segíthet részletesebb képet kapni, felállítani egy pontosabb diagnózist, amely végül sikeresebb kezelést tesz lehetővé.

Térjünk vissza a tehéntejre vagy a tojásra: a tehéntej és tojás többféle fehérjét tartalmaznak. Allergia bármelyik alkotófehérjére kialakulhat. A komponens alapú allergiavizsgálat külön-külön képes kimutatni az alkotóelemekre való allergiát. És ami nagyon fontos: ide sorolhatjuk és így is kell vizsgálnunk a földimogyoró fehérjét is. A földimogyorónál eddig kilenc allergén fehérjét azonosítottak. Van közöttük anafilaxiás sokkot előidéző és van olyan is, amely csak enyhe szájnyálkahártya irritációt okoz. Természetesen a két reakció a földimogyoró fogyasztását is meghatározza: ehetem vagy sem?

El is érkeztünk az Önök kérdéseihez, melyek lehetnek:

 • Ehetek földimogyorót, pedig allergiásnak mondtak ki? Vagy életveszélyes? Mennyire súlyos?
 • Az életkor előrehaladtával eltűnhet az allergia?
 • A hőkezelés segíthet?
 • Tehéntej allergia esetén a tej teljesen kiesik az étrendemből vagy van olyan tej, amit fogyaszthatok?
 • A tojást teljesen ki kell zárnom vagy vannak esetek, amikor elfogyaszthatom?
 • Növényi fehérjék esetén lehet árnyaltabb a kép? (búzafehérje, szójafehérje allergia)

Kérdéseikre a komponens alapú vizsgálat után, azok eredményeit figyelembe véve tudunk válaszolni. De válaszaink sokat segíthetnek Önöknek, hogy könnyebben válasszanak megfelelő ételeket!

vissza