Ön érzi, mi látjuk...
  • upload/201722884635T_segit2.jpg
  • upload/201631092436nogyogyaszat.jpg
  • upload/2016310967kismama_tavasz.jpg
  • upload/20159101204borgyogy1.jpg
  • upload/2012720102854slider1.gif
  • upload/2012724104727family.gif
  • upload/201291992831katved_header.png

Prosztata ultrahang

A prosztata (dülmirigy)

A húgyhólyag alatt, a hólyag és a végbél között helyezkedik el, két lebenyével közrefogja a húgyhólyagból a külvilágra vezető húgycsövet. Kismedencei ultrahang elvégzésekor diagnosztizáljuk a prosztata állapotát. Ez a vizsgálat teljesen fájdalommentes.

A prosztatagyulladás lehet akut (gyorsan jelentkező tünetek, a beteg állapota hirtelen romlik), illetve krónikus (a tünetek fokozatosan válnak egyre rosszabbá, akár hónapok is eltelhetnek, amíg kiderül a fájdalom oka). A krónikus prosztatagyulladás és az akut prosztatagyulladás tünetei között is megtaláljuk a vizeletürítés megváltozását. Az egészséges prosztata körülöleli a húgyvezetéket, de a vizelet útját nem akadályozza. Mivel a megnagyobbodott, megduzzadt prosztata összenyomja a húgyvezetéket, ezért a pisilés nehezebb és fájdalmas lehet, égő érzéssel párosul. A vizelet időnként véres és az is előfordulhat, hogy a péniszből gennyszerű váladék távozik.
Alsó húgyúti vizelési panaszok közül a gyakori vizelési inger az első, majd a vizelet inger esetén nehezebben indul, az ürülő vizeletsugár erőssége csökken, vizelés befejeztével a „kiürülés” érzése nincs meg és a vizelés végén „utócsöpögés” lehet jellemző. A prosztata ultrahangos szűrővizsgálatával annak mérete pontosan meghatározható, vizelést követően ellenőrizhető, hogy a húgyhólyagból a vizelet kiürült-e teljesen.

A prosztatagyulladás általában deréktáji vagy medencetáji fájdalommal is együtt jár; a fájdalom kisugározhat a gát, a has, a herék, a combok, sőt a derék területére is. Időnként nemcsak a vizelet, hanem a széklet ürítése is kellemetlenné válhat.

Akár krónikus, akár akut prosztatagyulladásról van szó, sokszor zavar lehet a szexuális életben is. Érzékenyebbé válik a pénisz - illetve a pénisz körüli területek és a gát -, a teljes erekciót is nehezebben lehet elérni, az ejakuláció pedig szintén fájdalmasabb, időnként csípő, égető érzés kísérheti.

A prosztatagyulladás kialakulásának okai:

•             fertőzések (immunhiányos állapotok következtében )

•             stressz (a kismedencei izomzat fokozott tónusa)

•             hormonális faktorok

A fertőzést létrehozó kórokozók leggyakrabban a húgycső alsó szakaszán telepednek meg és különböző tényezők hatására a prosztatába kerülhetnek. A folyamat kialakulásában a szexuális kontaktusnak van a legjelentősebb szerepe. 


Fiatal uraknál (18-40 életévig) a prosztata leggyakoribb rendellenessége a gyulladás (prostitis), idősebb korosztályban jóindulatú prosztata túltengés, megnagyobbodás (prosztata hypertrophia), amely a két lebenye között haladó húgycsőre ilyen esetben nyomást gyakorol, amivel nehezítheti a húgyhólyag kiürülését, a vizelést.

50 év felett sajnálatosan a prosztata rosszindulatú daganata sem ritka. A prosztata ultrahang szűrvizsgálata a szerkezetére nézve is adhat felvilágosítást. Rosszindulatú folyamat gyanúja esetén vérvételt kell végezni, úgynevezett PSA-t (prosztata specifikus antigén), amely kóros értéke alátámaszthatja a diagnózist. A prosztata ultrahangos szűrővizsgálata a hasi ultrahang szerves része, de 40 év felett időszakos célirányos vizsgálata - szűrés jelleggel vérvétellel kiegészítve - kétévente javasolható.

vissza