Ön érzi, mi látjuk...
 • upload/201722884635T_segit2.jpg
 • upload/201631092436nogyogyaszat.jpg
 • upload/2016310967kismama_tavasz.jpg
 • upload/20159101204borgyogy1.jpg
 • upload/2012720102854slider1.gif
 • upload/2012724104727family.gif
 • upload/201291992831katved_header.png

Légúti allergének

Légúti allegia

Az allergiás betegségek egyik csoportja a légúti allergia. Ha a betegség az egész hörgőrendszert érinti, akkor allergiás asztmáról beszélünk, ha pedig az orrnyálkahártya gyulladásával jár, akkor szénanátháról. Az összes náthás megbetegedés mintegy kétharmada vezethető vissza allergiás okra. A szénanátha kialakulásában genetikai és környezeti tényezők játszanak szerepet.

A légúti allergia tünetei

Az allergiás asztma vezető tünete a nehézlégzés, köhögés és mellkasi feszülés. Légzéskor a hörgők görcse miatt nehezített a kilégzés. A szénanátha ezzel szemben főleg az orr nyálkahártyáját érinti, ezért orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orrviszketés jelentkezhet. A légúti allergia jellegzetes kísérő tünete lehet a szem könnyezése, kipirosodása, viszketése is. Jellemző a téli időszakra korlátozódó tünetmentesség, amelynek kora tavasszal a fák, majd áprilisban a fűfélék virágzása vet véget. Hazánkban a parlagfű és a fekete üröm tehető felelőssé a szezonális allergiás szénanátha túlnyomó részéért. 
Az egész éven át tartó allergia esetében leggyakrabban a házi por és az állatszőrök, madártoll okozhatnak kellemetlen tüneteket.

 Vizsgálatok

Lehetnek provokációs tesztek és vérvizsgálatok. Az itt olvasható információk nem teljes körűek, részben vagy egészben a szakirodalomban és az interneten is fellelhetők. Sosem helyettesítik az orvosi konzultációt, ezen leírások ismerete nem oldja meg az Önök problémáit és semmilyen autodidakta kezelés elvégzésénél nem hivatkozhatók.

Légzésfunkciós vizsgálat

A tüdő működésének egyik vizsgálati módszere a légzésfunkciós vizsgálat, amely mára az asztma és más tüdő betegségek kivizsgálásának elengedhetetlen kelléke lett. A légzésfunkciós vizsgálat már akkor eltérést mutat, amikor tünetek még nem jelentkeznek. 
A hörgők, a légutak, a hörgőcskék működésük közben eltéréseket mutathatnak ki. A spirométer egy olyan eszköz, amely egy gyakorlott szakorvos kezében elárulja, hogy van-e a háttérben meghúzódó betegség és esetleg milyen súlyos, milyen a tüdő aktuális funkciója, van-e a hörgőkben esetleges szűkület és milyen a légző izmok állapota. 
A megelőzésben is komoly szerepe lehet, mivel például a szénanátha mellé gyakorta kapcsolódó asztma kialakulását ennek segítségével ideje korán fel lehet ismerni.

Prick teszttel végzett allergia vizsgálatok

 Az allergia vizsgálat alapmódszere, mert azonnali allergiás reakciót igazolhatunk vele. Az allergént az alkar bőrére csepegtetve vörösödést, duzzanatot várunk, ez bizonyítja az adott allergénre az allergia meglétét. Az eltelt idő nem több, mint 10-20 perc.

A vizsgálat során minimális (felületi hámréteg) bőrkarcolás történik, az eljárás tehát minimális fájdalommal jár csupán. A vizsgálat nem végezhető el, ha a beteg bőre test szerte ekcémás, kiütéses. Az eredmény leolvasása után a bőrt megtisztítjuk és a tüneteket helyileg kezeljük.

 Prick teszttel végezhető allergia vizsgálat:

 • légúti allergénekre (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
 • bizonyos fajta táplálék allergénekre (búza, tej, tojás, stb.)

 Vérből végzett allergia vizsgálat

 A vérből az allergén-specifikus ellenanyagok mennyiségét mérjük (IgE/IgG), mert ezek az allergénnel kapcsolatba lépnek. A vérből végzett allergia vizsgálat eddig is rendelkezésre állt rendelőnkben, csak eddig nem tudtunk szakorvosi konzultációt biztosítani Önöknek. Ez Unger Erika doktornővel megváltozott. Ez a vizsgálat bármikor elvégezhető. Az eredményeket orvosi vizit keretében átbeszéljük, a szakorvos a kezelést is be tudja állítani.

 Vérből végezhető allergia vizsgálat:

 • légúti allergénekre (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
 • táplálék allergénekre (búza, tej, tojás, stb.)
 • rovarmérgekre (méh, darázs)

Ezeket akkor javasoljuk, ha esetleg nem értékelhető bőrteszt vagy éppen nem javasolt, például:

 • A beteg súlyos ekcémában vagy egyéb bőrbetegségben szenved
 • A beteg súlyos asztmában szenved, vagy rossz az általános állapota, például szívbetegsége van
 • A kórtörténet szerint súlyos allergiás reakció következhet be a bőrteszt során
 • A beteg nem tolerálja a tűszúrásokat vagy felületi karcolásokat a bőrén
 • Olyan gyógyszerek szedése, melyek befolyásolják az eredményt, mint az antidepresszánsok vagy az antihisztaminok egyes típusai, esetleg szteroidok

A vérből végzett allergiatesztek eredményét az immunterápia hatékonyságának nyomon követésére is tudjuk használni.  

Immunterápia az allergia kezelésében

 Mire jó az immunterápia? Hiszen az allergia kezelésénél az a legjobb megoldás, ha a kiváltó elemeket eltávolítjuk a környezetből. Lehetséges ez? Például a pollenek vagy a poratkák esetében? Nem, ezt hamar beláthatjuk. Vannak viszont tüneti gyógyszerek, de rengeteg – és a mellékhatások is alig vehetők észre, néha egyáltalán nem. Aki viszont nem akar folyamatosan gyógyszert szedni, annak jó megoldást nyújt az allergén specifikus immunterápia.

Vagyis:

Allergén: pollen, atka vagy bármilyen anyag, ami az allergiát kiváltja

Specifikus: a kezelés nem az allergia tüneteire, hanem a kiváltójára irányul.

Immunterápia: a kórosan kisiklott immunreakciót más irányba kell terelni, ezzel segíthetünk, hogy megszűnjenek a panaszok, vagy nehogy súlyosabb betegség, esetleg asztma alakuljon ki, esetleg újabb dolgokra váljon allergiássá a páciens.

 A terápia lehet sublingualis – ez otthon végezhető, cseppek formájában adagoljuk az allergént.  Az immunterápia sublingualisan alkalmazható

 • pollen
 • házipor atka,
 • macska és kutyaszőr
 • penészgomba allergia esetén.

Vagy a terápia lehet injekciós is. Működése: a felkar bőre alá eleinte hetente egyszer, majd ritkábban meghatározott allergén mennyiséget fecskendez a kezelőorvos. Ezt a kezelést az esetlegesen előforduló allergiás reakció miatt csak felkészült rendelőben szabad végezni. Az injekció után a betegnek megfigyelés céljából 1-2 órán át az orvos közelében kell maradnia.

Egy bizonyos idő után az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, valamint az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza azt, hogy súlyosabb betegség vagy újabb dolgokra kialakuló allergia lépjen fel.

A méh és darázsméreg allergia csak injekciós immunterápiával kezelhető.

vissza