Ön érzi, mi látjuk...
  • upload/201722884635T_segit2.jpg
  • upload/201631092436nogyogyaszat.jpg
  • upload/2016310967kismama_tavasz.jpg
  • upload/20159101204borgyogy1.jpg
  • upload/2012720102854slider1.gif
  • upload/2012724104727family.gif
  • upload/201291992831katved_header.png

A káros dolgokról

A magzat és a kismama egészségét befolyásoló káros dolgok:

A dohányzás
Ha a terhesség alatt dohányzunk, a belélegzett nikotin bejut a méhlepénybe és befolyásolja a baba életműködéseit. Csökkenti a magzat felé áramló vér mennyiségét, az anyai vér megnövekedett szénmonoxid-tartalma pedig vér oxigén tartalmára hat ki negatívan. Ezek következtében a dohányzó anyák magzatai rendszerint idő előtt születnek, születési súlyuk alacsonyabb.

Az alkoholfogyasztás
A legkisebb alkoholmennyiség is kihat a magzatra, ezért egyáltalán ne igyunk alkoholt a terhesség alatt és amíg a teherbeeséssel próbálkozunk. Ez különösen az első harmadban lényeges, amikor kifejlődnek a magzat fő szervei. Még a minimális alkoholfogyasztás is összefüggésbe hozható a vetéléssel, a vajúdás alatt felmerülő szövődményekkel és az alacsony születési súllyal. A súlyos alkoholizmus pedig születési rendellenességeket okoz, beleértve a szívfejlődési rendellenességeket, a szellemi visszamaradottságot, sőt a halált is.

A kábítószerek
A drogok bármely fajtája életveszélyes az anyára és a magzatra egyaránt. A kokainnal élő anyák esetében nagymértékben megnő a koraszülés és a méhlepény leválás kockázata, ahogy a szélütés (stroke), szívroham és magas vérnyomás-betegség is gyakrabban alakul ki. Az újszülött pedig születési rendellenességektől, idegrendszeri problémáktól, epilepsziás rohamoktól szenvedhet és élete nem ritkán bölcsőhalállal végződik.
Heroin függő anya esetében a baba is drogfüggőként születik és már újszülött korában elvonókúrán kell átesnie.

A 4D magzati ultrahang tanácsai
Gyógyszerek
Ne vegyünk be gyógyszereket, amíg nem kértük ki orvosunk tanácsát. Ez az első tizenkét hét alatt különösen fontos, mert ekkor alakulnak ki a magzat főbb szervei.

Veszélyes és kerülendő ételek
A lehetséges bakteriális fertőzések miatt fokozottan ügyeljünk a konyha tisztaságára.
A tojást és a húst a szokásosnál hosszabb ideig főzzük, a zöldséget és gyümölcsöt alaposan mossuk meg. Főzés előtt és után mossunk kezet és fertőtlenítsük a munkapultot, használat után az edényeket forró vízben mossuk el.
A felengedett ételt ne fagyasszuk le újra. 


vissza